Leijonien MM-joukkue valmistautuu alkaviin koviin toukokuun kisoihin. Lue maajoukkueen ja Jokereiden fysiikkavalmentajan Hero Malin kommentit, minkälaisella treenillä kisoihin on valmistauduttu pitkän kauden jälkeen.
Missä on fokus fysiikkavalmennuksessa pitkän kauden jälkeen?
Pelaajat tulevat hyvin erilaisista lähtökohdista, osalla on pelit loppuneet jo kuukausi sitten ja osa tulee suoraan Liigan finaaleista. Huhtikuussa leirien aikana harjoitettiin enemmänkin fysiikkaa, nyt painopiste on voimantuotossa sekä palautumisessa. MM-kisojen ensimmäinen peli on 5.4. ja silloin pitää olla heti parhaimmillaan. Siitä eteenpäin pelirytmi on erittäin tiukka; seitsemän peliä kymmenessä päivässä.
Minun suurin työni on pitää reservimiehet valmiina hyppäämään todella koviin kansainvälisiin peleihin. Sitä ei useimmat osaa edes ajatella, kuinka vaativaa on pelaajalta saada itsestään irti 100% heti ensimmäisestä vaihdosta alkaen.
Missä on painopisteet tulevissa harjoituksissa cardio, voima ja lepo?
Pelaavalle kokoonpanolle on palauttavia ohjelmia ja reserville lyhyitä pelinomaisia spurtteja simuloimaan pelitapahtumaa. Kisoissa on yleensä haastavaa saada jääaikaa reservipelaajille. Voimantuotto ja räjähtävyysharjoitukset ovat keskiössä. Harjoituksissa on suuria eroja pelaavien ja reserviläisten kesken.
Palautuminen sekä lepo ovat kaikista suurimmassa roolissa kisojen aikana. Kolhuja tulee varmasti ja joukkue, joka osaa olla fiksuin palautumisen suhteen pärjää kisoissa varmasti.
Onko fysiikkavalmennuksessa eroavuuksia eri maiden välillä?
On, suuria eroja! Meillä kaikki pelaajat saavat tehdä pelipäivänä oman lämmittelyn ja valmistautumisen peliin. He ovat ammattilaisia, jotka tietävät, mitä tehdä. Osa pelaajista haluaa silti tehdä lämmittelyn minun kanssani, jos esim. peliaika on poikkeuksellinen, (klo 13 peli). Silloin pelaajia on jumppaamassa kanssani enemmän kuin normaalisti.
Osa joukkueista tekee alkulämmön yhdessä ja yllättävän paljon on yhteisiä punttitreenejä vielä kisojen aikanakin. Monissa joukkueissa tehdään fysiikat kiertoharjoituksina, mutta minulla on erilainen ajatus fysiikoista. Meillä mennään aina peli edellä, eli pyritään siihen, että pelaaja on palautunut kunnolla edellisestä rasituksesta ja valmistaudutaan seuraavaan peliin. Valmennus on henkilökohtaista ja pelaajat kyselevät itse omien tuntemustensa perusteella, että mitä pitäisi tehdä. (esim. vähemmän pelanneet verrattuna paljon pelanneet).
MM-kisoissa Jokereista on mukana Leijonissa viisi pelaajaa: Mika Niemi, Olli Palola, Tommi Kivistö, Pekka Jormakka ja Marko Anttila. Jokereiden pelaajat treenaavat kauden aikana Technogym kuntosalilaitteilla.
Lue Jokereiden ja Leijonien harjoittelusta myös
Jokereiden harjoitteluun uutta virtaa Skill Performance ratkaisuilla
Jokerit ja Technogym yhteistyössä
Jokereiden harjoittelusta pelimatkoilla – Behind the Scenes
Miten Leijonat valmentautuivat jääkiekon MM-kisoihin 2019?
Leijonien MM-joukkueen treeni nopeassa pelirytmissä