Näin hän juoksee maratonin alle kolmessa tunnissa.

Nykypäivän talouselämässä aika on niukka resurssi, ja norjalaisilla on edessään haaste, jossa suurin osa ei täytä viranomaisten liikuntasuosituksia. Tämän keskellä useat tutkimukset osoittavat positiivisia yhteyksiä suorituskyvyn, tulojen ja fyysisen aktiivisuuden välillä. Miten siis tavoitella menestyksekkäästi kunnianhimoisia tavoitteita harjoittelun ja työn suhteen vaarantamatta toisiaan?

Tavoitteellinen urheilu on kokopäivätyötä, joka vaatii paljon aikaa, suunnittelua, valmennusta, tietoa ja kurinalaisuutta. Yksinkertaisesti sanottuna tarvitaan noin 10 000 tuntia taitojen hallitsemiseen suoritustasolla. TC Høiseth, tai ”TC”, kuten useimmat häntä kutsuvat, on työskennellyt viimeiset kolme vuotta Antlerin Global Capital -tiimin osakkaana ja hallitsee työn ja harjoittelun yhdistämisen taidon arjen kovien prioriteettien kautta.

Numeeriset, selkeät ja saavutettavissa olevat tavoitteet

TC on asettanut tavoitteet, jotka ovat määrällisesti mitattavissa ja päivittäisessä harjoittelurutiinissaan hän asettaa etusijalle sekä kunto- että voimaharjoittelun. Tähän mennessä hänen parhaat tuloksensa ovat puolimaraton 1.28:ssa ja täysmaraton 3.06:ssa. Nyt hän on asettanut tavoitteekseen juosta puolimaratonin 1.25:ssä ja täyden maratonin alle kolmessa tunnissa. Tavoitteidensa toteuttamiseksi hän on asettanut osatavoitteita lyhyemmille matkoille, ja näin hän tietää aina, miten hän edistyy tulostensa suhteen. Moni saattaa kysyä, miten urheilutulokset voidaan yhdistää matkustamiseen ja hektiseen aikatauluun. Pelkästään viimeisten 12 kuukauden aikana TC on viettänyt 142 yötä hotelleissa, ja tänä aikana hän on myös juossut puolimaratonin ajassa 1.28 (Kööpenhamina) ja maratonin ajassa 3.15 (Chicago). TC selittää, että määritellyt ja määrälliset tavoitteet toimivat usein sisäisenä liikkeellepanevana voimana. Edistymisen saavuttaminen edellyttää metodista lähestymistapaa, ja TC:lle on ollut apua siitä, että hänellä on ollut ympärillään hyviä tukijoita, jotka ovat laatineet jäsenneltyjä harjoitussuunnitelmia. Näin on ollut paljon helpompaa toteuttaa harjoittelujaksot muuten hektisessä arjessa ja samalla mitata omaa edistymistään ajan mittaan. TC:n lähestymistavasta työhön on monia siirrettäviä hyötyjä, ja Technogymilla teknologialla ja biopalautteella on ollut keskeinen rooli edistymisen seurannassa ajan mittaan.

Teknologia, joka tuottaa tuloksia

  • Biofeedback-teknologia antaa tietoa kehon vasteesta harjoituksen aikana, jolloin voit mukauttaa intensiteettiä ja tekniikkaa matkan varrella. Technogym Runin kehittynyt teknologia antaa TC:lle täydellisen kuvan juoksutekniikan keskeisistä näkökohdista, kuten juoksutahdista, askelpituudesta ja sykkeestä. Tiedot esitetään visuaalisesti suurella näytöllä, ja TC saa reaaliaikaista palautetta.

  •  
  • Biometristen mittausten avulla TC voi tunnistaa alueet, joilla on parantamisen varaa, ja mahdolliset mahdollisuudet teknisiin mukautuksiin juoksuharjoituksen aikana. Ennen jokaista harjoitusta TC kirjautuu harjoituslaitteeseen skannaamalla QR-koodin, ja sen jälkeen hän saa täyden yleiskuvan tuloksista Technogym App -sovelluksessa. Kirjaaminen tapahtuu riippumatta siitä, onko hän treenisalissa kotona, kuntokeskuksessa, luonnossa tai hotellissa ulkomailla. Siksi TC valitsee aina kun mahdollista Technogym-laitteilla varustetut hotellit.

”Viime vuosien suunnittelun kehitys on ollut hämmästyttävää, erityisesti laadun ja muotoilun yhdistelmän osalta. Laitteiden visuaalinen ilme on kehittynyt niin pitkälle, että ne muistuttavat enemmänkin huonekaluja. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että ne sopivat tyylikkäästi olohuoneeseen ja sulautuvat hienosti osaksi kodin sisustusta. Ne eivät ole enää vain kuntolaitteita, vaan yksinkertaisesti olennainen osa kotia.”

– TC Høiseth

TG Run

TG Ride

 

TG App

Skillrow

Ensimmäinen maraton

Hänen kiinnostuksensa juoksemiseen alkoi pitkälti covid-projektina, ja myöhemmin se johti hänen ensimmäiseen maratoniinsa. Ennen ensimmäistä kilpailua hän kamppaili reisivamman kanssa ja epäili vakavasti, pystyisikö hän maaliin. Puolimaratonin läpäisyn jälkeen hänen vauhtinsa oli kuitenkin edelleen korkea, hänen sykkeensä oli asettamissaan rajoissa, ja kun hän oli aikataulussaan alle 3:10, hän tajusi, että tämä kisa sujui hyvin. Tunteesta käytetään usein nimitystä ”Runners High”, ja kokemus johtaisi myöhemmin sykkeeseen perustuvampaan lähestymistapaan harjoittelussa. Päästäkseen lähemmäs tavoitteitaan hän on mukauttanut harjoitusohjelman, joka on sekä monipuolinen että tehokas ja joka tämän viikonlopun pitkää juoksua lukuun ottamatta voidaan yleensä suorittaa tunnissa. ”Yksi tärkeimmistä asioista harjoittelussa on jatkuvuus. Siksi lyhyet ja tehokkaat istunnot ovat olennaisen tärkeitä, jotta kynnys istuntojen suorittamiseen on matala hektisessä työpäivässä. Lyhyemmät istunnot ovat johtaneet nopeampaan edistymiseen, ja tänään TC on asettanut tavoitteekseen juosta maratonin alle kolmessa tunnissa.

Työ, matkustaminen, aikavyöhykkeet ja harjoittelu

TC harjoitteli kovasti Chicagon 2023 maratonia varten, ja viisi viikkoa ennen kisaa kaikki näytti sujuvan hyvin. Juoksuharjoitukset sujuivat hyvin, ja hän teki hyviä koejuoksuja sekä juoksumatolla että Sognsvannin ympäristössä. Toisin sanoen kaikki oli kunnossa, jotta hän voisi saavuttaa tavoitteensa, joka oli hieman alle 3 tuntia. Kunnes eräänä päivänä hän yhtäkkiä huomasi, että hänen jalkansa eivät enää olleet kevyet ja hänellä oli vaikeuksia saada sykkeensä nousemaan. Huippukunto jäi saavuttamatta, ja tässä vaiheessa jopa portaiden kiipeäminen alkoi väsyttää. Tuleva puolimaraton Kööpenhaminassa suoritettiin 185:n keskisykkeellä, ja sama tapahtuisi myöhemmin Chicagossa. Kokonaiskuormitus etukäteen oli liian suuri, ja matkustaminen eri aikavyöhykkeillä yhdistettynä liian vähäiseen uneen ja huonoon palautumiseen merkitsi sitä, että hänen kehonsa ei enää reagoinut toivotulla tavalla hänen harj

Monipuolinen harjoitusohjelma

Monipuolinen harjoittelu on välttämätöntä eri lihasryhmien haastamiseksi ja kokonaisvaltaisen ja tasapainoisen harjoittelun luomiseksi. Tämä voi johtaa nopeampaan edistymiseen, voiman lisääntymiseen ja pienempään loukkaantumisriskiin. TC:n valmistautuminen Berliinin maratoniin tapahtuu Technogym Run -juoksumatolla, joka tarjoaa monipuolisia ohjelmia sekä pitkille matkoille että intervalleille. Technogym Runissa TC voi valita kelkkailutoiminnon, vaihtelevan kaltevuuden ja valmiiksi asetettujen harjoitusohjelmien välillä, jotta hän pysyy motivoituneena. TC yhdistää mielellään pidempiä juoksusessioita Netflix-sarjoihin 32″ näytöllä, ja intervallit on usein asetettu juoksumatolla valmiiksi.


”Tällä kertaa keskitytään myös hieman helpompiin harjoituksiin, mikä lisää energiaa.”  – TC Høiseth

 

Miten yhdistät uran ja tavoitteellisen harjoittelun?

TC:n elämä koostuu hektisistä arkipäivistä työssään Antlerilla, jossa TC on toiminut viimeiset kolme vuotta kumppanina globaalissa pääomatiimissä. Arki yhdistyy kunnianhimoisiin tavoitteisiin maratoneille ja muille matkoille, ja monet saattavat pitää haasteena asettaa korkeita tavoitteita sekä harjoittelussa että työelämässä. Niille, jotka pitävät tätä vaikeana, TC Høiseth on sekä inspiraatio että kuva siitä, miten tämä voidaan toteuttaa.

Tasapaino palautetekniikan, harjoitteluun omistautumisen ja ympärillä olevien hyvien tukijoiden välillä on johtanut hänet menestykseen sekä työelämässä että vannoutuneena juoksuharrastajana. TC:llä on selkeät tavoitteet tulevaisuutta varten ja hänellä on intohimo haastaa itseään, ja hän tavoittelee jatkuvasti uusia tavoitteita.

Mitkä ovat tavoitteesi vuodelle 2024? Seuraa TC:n esimerkkiä ja saavuta tavoitteesi Technogymilla!

Anna meidän auttaa kuntoilutilasi kanssa

Lähetä meille viesti alla olevan yhteydenottolomakkeen kautta. Otamme sinuun yhteyttä mahdollisimman pian.

Kuvat: Truls Qvale

 

Lähteet:

Metelski, 2020 “PHYSICAL ACTIVITY AS A PREDICTOR  OF CAREER SUCCESS” Humanities and Social Sciences. 

Carlson, D.S., Grzywacz, J.G., Ferguson, M., Hunter, E.M., Clinch, C.R., Arcury, T.A., 2011. 

Health and turnover of working mothers after childbirth via the work–family interface: An analysis across time. Journal of Applied Psychology 96, 1045–1054. 

Pronk, N.P., Kottke, T.E., 2009. “Physical activity promotion as a strategic corporate priority to improve worker health and business performance”. Preventive Medicine 6. 

GR Hunter, RL Weinsier, MM Bamman & DE Larson “A role for high intensity exercise on energy balance and weight control” 1998

The Relationships between Physical Activity and Life Satisfaction and Happiness among Young, Middle-Aged, and Older Adults

Mckenna, Field & Coulson 2009 “International Journal of Workplace Health Management ER 

Success & exercise:

https://www.cnbc.com/2016/11/29/7-habits-of-highly-successful-people-from-a-man-who-spent-5-years-studying-them.html 

10k hours rule

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4662388/#:~:text=Throughout%20his%20book%2C%20Gladwell%20repeatedly,at%20least%2010%20000%20hours

tc-hiseth-qicraft-finland