Artikkeli

WHO – Liikunta voi pelastaa 5 miljoonaa henkeä vuodessa

KuvaTechnogym, Vitolda Klein

Ota meihin yhteyttä
Joachim Bartholdi

Joachim Bartholdi

Account Manager

+358 (0)400 764454

WHO:n liikuntasuositukset

Säännöllinen liikunta tuo mukanaan merkittäviä terveysvaikutuksia. Jokaisen ei tarvitse olla tavoitteellisesti treenaava aktiiviurheilija, sillä mikä tahansa säännöllinen kevyempikin fyysinen aktiviteetti on aina tyhjää parempi.

Kun aiemmin uskottiin, että liikuntaa tulisi harrastaa vähintään 10 minuutin pätkissä, pidetään liikunnan kokonaismäärää nykyään kaikkein tärkeimpänä mittarina. Liikuntasuosituksen mukaan aikuisten tulisi saada täyteen ainakin 2,5 tuntia liikuntaa viikossa. Omaa aktiivisuutta voi alkuun lähteä lisäämään vaikkapa tekemällä lyhyen kävelylenkin joka päivä tai hoitamalla pienet kaupassa käynnit pyörällä auton sijaan. Bussilla työmatkansa kulkeva voi jäädä pois kyydistä yhtä pysäkkiä aikaisemmin ja kävellä loppumatkan. Onko lyhyt työpalaveri mahdollista hoitaa vaikkapa kävelylenkillä tai kuntopyörällä polkien?

Omien aktiivisuustasojen saavuttaminen ei lopulta vaadi paljoa, ja arjen hyötyliikunnasta on hyvä aloittaa. Fyysinen passiivisuus on yksi merkittävimmistä ei-tarttuvien sairauksien riskitekijöistä. Passiivisen elämäntavan omaavilla henkilöillä on 20–30% suurempi menehtymisriski verrattuna suositellun aktiivisuustason täyttäviin henkilöihin. Säännöllinen liikunta taas auttaa ehkäisemään esimerkiksi sairauspoissaoloja.

Liikunnan edut ja fyysisen passiivisuuden riskit

  • Liikunnalla on merkittäviä terveyshyötyjä sydämelle, keholle ja mielelle
  • Liikunnan avulla voi ehkäistä ja pitää hallinnassa ei-tarttuvia sairauksia, kuten sydän- ja verisuonitauteja sekä diabetestä
  • Fyysinen aktiivisuus voi vähentää masennuksen ja ahdistuksen oireita
  • Liikunta parantaa ajatustyötä ja oppimista sekä parantaa yleistä hyvinvointia
  • Liikunta varmistaa nuoren terveen kasvun ja kehityksen
  • Maailmanlaajuisesti joka neljäs aikuinen ja yli 80 % nuorista ei täytä liikuntasuositusta
  • Passiivisen elämäntavan omaavilla ihmisillä on 20–30% suurempi menehtymisriski verrattuna liikuntasuosituksen täyttäviin ihmisiin
  • Jopa 5 miljoonaa menehtymistä vuodessa voitaisiin välttää, jos väestö liikkuisi enemmän

Lue lisää fyysisen passiivisuuden riskeistä ja vaikutuksista täältä.

liikuntasuositus aktiivisuusWHO kannustaa tarjoamaan aktiivisuutta tukevia ympäristöjä

Vuonna 2018 WHO käynnisti uuden maailmanlaajuisen toimintasuunnitelman liikunnan lisäämiselle (2018-2030), jossa pyritään edistämään liikuntasuositusten toteutumista neljän osa-alueen avulla. Hankkeella halutaan edistää aktiivisten yhteisöjen, ympäristöjen, ihmisten ja järjestelmien luomista. Jäsenvaltioille ja kansainvälisille kumppaneille on annettu 20 suositusta ja toimenpidettä, joiden avulla fyysistä aktiivisuutta voitaisiin lisätä maailmanlaajuisesti. Globaalissa toimintasuunnitelmassa kehotetaan maita, kaupunkeja ja yhteiskuntia osallistamaan suunnitteluun kaikki tarvittavat sidosryhmät, jotta ihmisille saataisiin tarjottua turvallisia ja aktiivisuutta tukevia ympäristöjä.

aktiivisuutta tukeva ympäristö

Kuva: Gabin Vallet

Myös Technogym tähtää ratkaisuillaan aktivoimaan ihmisiä ja edesauttamaan terveellisempiä elämäntapoja. Lue lisää yrityksen toiminnasta täällä.

Tilaa uutiskirjeemme täältä.